ICT
In 2024 is de invoering van PeopleSoft voltooid; wel bleek de gewenste koppeling tussen Scorion en PeopleSoft er definitief niet te gaan komen. De invoering van het ECRS voor de examencommissie is voorzien voor 2025. Verder hebben een aantal systemen de benodigde updates gekregen.
Studentenwelzijn en -tevredenheid
Bij het beleid inzake studentenwelzijn volgen we in grote lijnen het Inholland-brede beleid en gebruiken we de faciliteiten van Inholland (zoals decanaat, studentenpsychologen, vertrouwenspersoon). AVAG is ook aangesloten bij het Kernteam Studiesucces van Inholland. In de Studentwelzijnsmonitor doen onze studenten het goed; ze zijn wel wat ambitieus en perfectionistisch, wat een hoger risico op studiestress geeft.
Daarnaast hebben we een regulier eigen aanbod van studieloopbaancoaching en mindfulness trainingen. Voor de Groningse studenten hebben we voor studentenfaciliteiten afspraken met het UMCG (bibliotheek) en Hanzehogeschool (decanaat en trainingsaanbod). Op beide locaties bespreken de opleidingsmanagers relevante ontwikkelingen met jaarvertegenwoordigers.
AVAG heeft veel aandacht voor (betaalde) studentparticipatie via bijvoorbeeld de DMR, jaarvertegenwoordigers per locatie, studentassistenten in het onderwijs, het maken van content voor social media, werkgroepen als DIAD; en het ondersteunen van de studieverenigingen op beide locaties (Devera en Ilythia).
De vakgroep Verloskundige Wetenschap doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van verloskundigen en onderzoekt daarbij ook de ervaringen van studenten verloskunde.
De resultaten van het leeronderzoek naar studentwelzijn van AVAG studenten uit 2022 zijn meegenomen in de vernieuwing van het bachelorcurriculum. In SOV-verband is de regeling tegemoetkoming stagekosten landelijk herzien; de nieuwe regeling is in september 2024 ingevoerd.
In de semesterevaluaties worden de studenten bevraagd op hun ervaringen met het onderwijs, de toetsing, de informatievoorziening en de begeleiding. Studenten blijken over het algemeen tevreden over de opleiding. Sterke punten zijn de inzet en kwaliteit van de docenten en de inhoud van het onderwijs. De belangrijkste aandachtspunten blijven de ervaren studielast, waarmee we in het nieuwe curriculum 2024 aan de slag zijn gegaan; en de hoge reis- en verblijfskosten bij (eerstelijns)stages, waarvoor we sinds dit studiejaar (in samenspraak met de andere twee verloskunde academies) een tegemoetkomingsregeling hebben geïntroduceerd.
De NSE-scores sloten sterk aan op eerdere metingen en op de resultaten van de interne module-evaluaties door studenten. De totale tevredenheidsscore was opnieuw goed: een 3,9. Bespreking met de jaarvertegenwoordigers gaf geen nieuwe aandachtspunten naast waar we al mee bezig zijn in de curriculumvernieuwing (zoals studiedruk, toetsing en beoordeling). De informatievoorziening voor studenten (met name tijdigheid van wijzigingen in het rooster) blijft een aandachtspunt.
Mede op basis van de NSE-scores kreeg AVAG in 2024 opnieuw voor de locaties Amsterdam én Groningen de kwalificatie van top-opleiding in de Keuzegids hbo.
Huisvesting
De noodzakelijke renovatie en modernisering van het pand in Amsterdam is in 2024 afgerond.
In Groningen waren in 2023 al aanpassingen aan het pand op de Dirk Huizingastraat gedaan om de hogere numerus fixus voor jaar 1 op te kunnen vangen. Einde 2024 is daar ook een start gemaakt met de noodzakelijke renovatie en modernisering van het pand; deze zal in 2025 worden afgerond.
Kwaliteitsafspraken studievoorschotmiddelen en NPO-gelden
Kwaliteitsafspraken
AVAG heeft de kwaliteitsafspraken studievoorschotmiddelen, in aansluiting op de doelstellingen uit het eigen (vorige) meerjarenbeleidsplan en de vier lijnen van Inholland, uitgewerkt in vier doelen:
Flexibilisering en maatwerk
Hierbij is in de planvorming ingezet op blended learning, digitale toetsing en professionalisering van docenten in blended learning. Daarbij is het functioneel beheer versterkt en is een adviseur digitale onderwijsinnovatie aangetrokken. In 2024 zijn vooral de ontwikkelingen uit de afgelopen periode jaar voortgezet, met name het doorontwikkelingen van blended learning en experimenteren met VR.
Professionalisering docenten en ondersteuners
Hiertoe was – naast de in paragraaf 6 “Personeel en organisatie” beschreven reguliere activiteiten voor docentprofessionalisering – een voorstel ontwikkeld voor exnovatieve beeldcoaching voor docenten. Dit is doorontwikkeld naar een breder plan voor ‘didactisch coachen’ dat niet meer op één methodiek is geënt. Ook zijn en worden docenten bijgeschoold in blended lesgeven en – mede in het kader van de ontwikkeling van de vernieuwde onderwijskundige visie – meegenomen in de nieuwe onderwijskundige inzichten. Aandacht voor personificatie (naast kwalificatie en socialisatie; conform Biesta) is een nieuw onderwerp in de docentprofessionalisering; dit in het kader van werken aan duurzame inzetbaarheid van onze studenten, ook straks als startende professionals.
Verhogen studiesucces
Belangrijk hierin was het voorstel voor het introduceren van mindfulness in het onderwijs en de studieloopbaancoaching. In de nieuwe onderwijskundige visie en in de lopende curriculumvernieuwing voor het bachelorcurriculum, wordt dit onder het thema ‘persoonlijk leiderschap’ verder uitgewerkt. De mindfulness methodieken zijn met name in de studieloopbaancoaching geïntegreerd. Het buitencurriculair aanbod van stressreductietrainingen en begeleid oefenen (BOEF) lopen door, net als de training omgaan met stressvolle (toets)situaties.
Interprofessioneel onderwijs
Interprofessioneel onderwijs heeft al jaren, hoewel beperkt, een plek in de bachelor. Er is een plan ontwikkeld voor het versterken van interprofessioneel onderwijs in samenwerking met de regionale hogescholen en universiteiten. Bij de operationele uitwerking van het nieuwe curriculum wordt per module bekeken hoe dit het beste kan worden ingevlochten; daarbij ligt de focus op het ‘hoe’ binnen diverse modules en niet op een afzonderlijke leerlijn.
We haken hierbij ook aan bij de initiatieven van de regionale consortia zwangerschap en geboorte in Noord-Nederland en Noordwest-Nederland.
NPO gelden
AVAG heeft destijds afgezien van de NPO-gelden. Dit waren incidentele middelen en AVAG had genoeg eigen vermogen om eigen incidentele middelen in te kunnen zetten om knelpunten aan te pakken. Inholland heeft ermee ingestemd dat AVAG afzag van de NPO gelden en heeft deze elders binnen Inholland ingezet, waar hieraan meer behoefte was.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Extern
Onderzoekers en docenten van AVAG hebben zitting in verscheidene kwaliteitscommissies van de gezamenlijke beroepsgroepen in de geboortezorg en dragen bij aan activiteiten van de beroepsvereniging KNOV.
Ook in 2024 hebben medewerkers en de directeur hun deelname aan twee door ZonMw gefinancierde regionale consortia voor de geboortezorg voortgezet. In Noordwest Nederland als voorzitter van de kerngroep en als lid van de maatschappelijke adviesraad, in Noord-Nederland als lid van de kerngroep en de stuurgroep.
De directeur is lid van de ZonMw-programmacommissie Onbedoelde Zwangerschap en Kwetsbaar Ouderschap.
Verscheidene studenten dragen via stageprojecten en leeronderzoeken bij aan maatschappelijke activiteiten van partners in de regio’s rond Amsterdam en Groningen.
Onderzoekers van de afdeling Verloskundige Wetenschap nemen deel aan landelijke commissies, zoals commissies van ZonMw, CPZ, KNOV, FMS en de GR en internationale commissies zoals van de WHO. Tevens worden zij steeds vaker geconsulteerd als experts door de KNOV en door regionale organisaties van verloskundigen.
Hiernaast verzorgen docenten en onderzoekers van AVAG regelmatig bijdragen aan (inter)nationale congressen op het gebied van verloskunde en (medisch) onderwijs en hebben zij zitting in commissies zoals de commissie erkenning buitenlandse diploma’s. Onderzoekers geven regelmatig lezingen en verzorgen onderwijs aan masteropleidingen in Nederland en België.
Intern
Het bevorderen van cliëntparticipatie in de geboortezorg en in onderwijs en onderzoek in de verloskunde krijgt veel aandacht. De afdeling Verloskundige Wetenschap heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst met de cliëntenorganisatie Buikencollectief. In het onderwijs worden cliënten ingezet als ervaringsdeskundigen in werkcolleges met studenten; en er loopt een project om cliënten tijdens de stage actiever bij het onderwijs te betrekken.
Een werkgroep buigt zich over Diversiteit, Integratie en Anti-Discriminatie (DIAD) binnen AVAG en geeft waar nodig hierover adviezen.
Tot slot heeft AVAG in Amsterdam sinds enige jaren een participatiebaan. Voor Groningen is een traject gestart voor het creëren van een tweede participatiebaan. Hiernaast biedt AVAG via SBB een MBO niveau 3(/4) stageplek voor ICT.