ICT
De COVID-19 periode leidde in 2021 tot veel ad hoc investeringen in zowel de fysieke als de organisatorische infrastructuur van de ICT van AVAG. Daarbij ging het bijvoorbeeld om de invoering van digitaal toetsen (Proctorio), Moodle, SharePoint en Teams. Er is geïnvesteerd in apparatuur om kwalitatief hoogstaand lessen te kunnen streamen, online te kunnen overleggen, thuiswerken te faciliteren, en digitaal toetsen op locatie beter mogelijk te maken. Het functioneel beheer is vernieuwd en versterkt en er is een expert digitale onderwijsinnovatie aangetrokken.
Om meer grip te krijgen op de uitdagingen is externe ondersteuning ingehuurd bij de inrichting van SharePoint (adviesbureau Doxis); dit leidde in 2021 tot een volledige herimplementatie van een documentbeheersstructuur in SharePoint en de introductie daarbinnen van ‘AVAG Home’ als intern AVAG-breed informatieplatform.
Kwaliteitsafspraken studievoorschotmiddelen
AVAG heeft de kwaliteitsafspraken studievoorschotmiddelen, in aansluiting op de doelstellingen uit het eigen meerjarenbeleidsplan en de vier lijnen van Inholland, uitgewerkt in vier doelen: 1) flexibilisering onderwijs en maatwerk, 2) professionalisering docenten en ondersteuners, 3) verhogen studiesucces en 4) interprofessioneel onderwijs.
1. Flexibilisering en maatwerk
Hierbij was in de planvorming ingezet op blended learning, digitale toetsing op afstand en professionalisering van docenten in blended learning. De opdracht tot uitvoering was nog niet verleend of we werden ingehaald door de COVID-19 werkelijkheid. We voerden in hoog tempo MS-Teams in als vergader- en communicatietool in combinatie met SharePoint als documentensite en we experimenteerden met e-learning modules en online proctoring (Procotrio).
De nieuw aangestelde adviseur onderwijsinnovatie is gestart om de onderwijskundige visie te actualiseren en deze te verbinden aan de initiatieven op het gebied van online en blended onderwijs en toetsing.
We namen deel aan de Inholland-brede pilot met FeedbackFruits, een applicatie waarmee relatief eenvoudig e-learning oplossingen kunnen worden ontwikkeld binnen c.q. gekoppeld aan Moodle.
Zo zijn e-learning modules ontwikkeld als voorbereiding op de 4.2 stage (de laatste grote stage voor het afstuderen) en als onderdeel van vaardigheidsonderwijs. Naast deze modules is een basis gelegd in infrastructuur voor de ontwikkeling van digitale lesmaterialen door de migratie naar M365 en uitbreiding van Moodle met FeedbackFruits. Vanuit deze basis in infrastructuur is het mogelijk een blended/hybride onderwijsontwerp te construeren waarin activerend onderwijs flexibel en gericht op maatwerk kan worden ingezet. De opgedane ervaring wordt nadrukkelijk meegenomen in de operationalisering van de visie op onderwijs en de daaropvolgende vernieuwing van het curriculum. Ook de ervaring die wij opdoen bij het modulaire ontwikkelen van de master Verloskunde wordt meegenomen bij de vernieuwing van het curriculum.
2. Professionalisering docenten en ondersteuners
Hiertoe was een voorstel ontwikkeld voor exnovatieve beeldcoaching voor docenten. Door COVID-19 is dit stil komen te liggen. Tijdens de coronaperikelen is docentprofessionalisering vormgegeven door het organiseren van mini AVAG dagen. In deze sessies van vaak een uur zijn docenten op de hoogte gehouden van lopende zaken maar ook op de hoogte gehouden van innovaties en mogelijkheden tot professionalisering geboden. Voor het werken met SharePoint en construeren van onderwijsmateriaal is interne bijscholing voor docenten opgezet. Hierbij is ook aandacht gegeven aan het geven van online lessen en het gebruik van beeldtools daarbij.
3. Verhogen studiesucces
Belangrijk hierin was het voorstel voor introduceren van mindfulness in het onderwijs en met name de studieloopbaancoaching. Het buitencurriculair aanbod van stressreductietrainingen is door corona ook op een laag pitje gekomen. In het kader van de voorbereiding van een nieuwe onderwijskundige visie wordt dit onder het thema ‘persoonlijk leiderschap’ verder uitgewerkt. De uitgangspunten voor de verloskundige visie zijn gereed en worden momenteel verder geoperationaliseerd.
Het invoeren van extra mogelijkheden voor begeleid oefenen (BOEF), een initiatief van studenten uit de werkgroep, hebben we wel al door kunnen zetten; ook (beperkt) in COVID-19 tijd.
De training omgaan met stressvolle (toets)situaties werd online aangeboden.
4. Interprofessioneel onderwijs
Interprofessioneel onderwijs heeft inmiddels, hoewel beperkt, een plek in de bachelor. In het nieuwe curriculum zal dit verder worden uitgebouwd.
Het interprofessioneel onderwijs is ook onderwerp van gesprek bij het maken van samenwerkingsafspraken met de UMC’s en heeft een belangrijke plek gekregen in de waardenpropositie onderwijs en de pilot ‘geboortezorgtafel’. Tijdens de eerste geboortezorgtafel Amsterdam is er een project gestart om als AVAG in samenwerking met verloskundigen uit de stad en verloskundigen/ gynaecologen van het Amsterdam UMC multidisciplinaire intervisie open te stellen voor studenten en AIOS Verloskunde. Dit project bouwt voort op de basis die hiervoor in de SWING-studie is gelegd. Tijdens het accountmanagementoverleg bleek er vanuit andere opleidingen binnen Inholland, ook van buiten het Domein GSW belangstelling aan te schuiven bij de geboortezorgtafel. Zij gaan in het vervolg van de geboortezorgtafel Amsterdam betrokken worden.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Extern
Onderzoekers en docenten van AVAG hebben zitting in verscheidene kwaliteitscommissies van de gezamenlijke beroepsgroepen in de geboortezorg en dragen bij aan activiteiten van de beroepsvereniging KNOV.
In 2021 hebben medewerkers en de directeur hun deelname aan twee door ZonMw gefinancierde regionale consortia voor de geboortezorg voortgezet. In Noordwest Nederland als voorzitter van de kerngroep en de maatschappelijke adviesraad, in Noord-Nederland als lid van de kerngroep en de stuurgroep.
De directeur is verder lid geweest van twee programmacommissies van ZonMw.
Verscheidene studenten droegen via stageprojecten en leeronderzoeken bij aan maatschappelijke activiteiten van partners in Amsterdam en Groningen.
Onderzoekers van de afdeling Verloskundige Wetenschap nemen deel aan landelijke commissies, zoals commissies van ZonMw, CPZ, KNOV, FMS en de GR en internationale commissies zoals van de WHO. Tevens worden zij steeds vaker geconsulteerd als experts door de KNOV en door regionale organisaties van verloskundigen.
Hiernaast verzorgen docenten en onderzoekers van AVAG regelmatig bijdragen aan (inter)nationale congressen op het gebied van verloskunde en (medisch) onderwijs. Onderzoekers geven regelmatig lezingen en verzorgen onderwijs aan masteropleidingen in Nederland en België.
Intern
Het bevorderen van cliëntparticipatie in de geboortezorg en in onderwijs en onderzoek in de verloskunde krijgt veel aandacht. De afdeling Verloskundige Wetenschap heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de cliëntenorganisatie Zelfbewust Zwanger.
Met de beroepenveldcommissie wordt onderzocht op welke manier cliënten in deze commissie hun rol kunnen vervullen. In eerste instantie gaan de professionals eigen cliënten meenemen wanneer voor cliënten relevante thema’s worden besproken.
Een werkgroep buigt zich over Diversiteit, Integratie en Anti-Discriminatie (DIAD) binnen AVAG en geeft waar nodig hierover adviezen.