Hieronder vind je de onderwijsinhoud per jaar. Het onderwijsprogramma van AVAG is in Amsterdam en Groningen hetzelfde.
Het eerste studiejaar
Het verwerven van een gedegen medische basiskennis staat centraal in het eerste studiejaar. Medische vakken die je krijgt in het eerste jaar zijn onder andere:
bouw en beweging van het menselijk lichaam
de stofwisselingssystemen (metabolisme)
de hart- en bloedvaten (tractus circulatoris)
het ademhalingsstelsel (tractus respiratiorius)
Ook krijg je vakken zoals ‘psyche, gedrag en gezondheid’ en ‘organisatie van zorg’.
De cliënt staat direct vanaf het eerste jaar centraal, zowel in de behandelde theorie als in de praktijk.
Naast theorie begin je direct in het eerste jaar met stagelopen. De meeste stages zijn interdisciplinair, dat wil zeggen dat je tijdens de stages samenwerkt met (studenten van) diverse disciplines. Je loopt voornamelijk stage in verloskundigenpraktijken.
Het tweede studiejaar
In het tweede jaar doe je nog meer medische basiskennis op. Zo leer je alles over:
het voortplantings- en urinestelsel (tractus urogenitalis)
de hersenen en zintuigen
het maag-darmstelsel (tractus digestivus)
celleer, immunologie en infecties
Methodologie en onderzoeksvaardigheden kun je gaan toepassen in je eerste onderzoek. Aan het eind van het tweede jaar komt ‘klinisch redeneren’ aan bod. Je leert dan verloskundig beleid formuleren aan de hand van veelvoorkomende klachten. Ook in het tweede jaar loop je stages; 10 weken in de verloskundigenpraktijk.
Het derde studiejaar
In het derde studiejaar komt de organisatie van de verloskundige zorg aan bod. Naast de interdisciplinaire stages in de verloskundigenpraktijk en in de kliniek ga je ook een onderzoeksstage lopen. Tijdens deze stage werk je mee aan lopend wetenschappelijk onderzoek binnen de verloskunde. Deze stage sluit je af met een onderzoeksverslag of artikel.
Het vierde studiejaar
In het vierde en laatste studiejaar ga je aan de slag als beginnend verloskundige. Zo draag je zelf de verantwoordelijkheid voor cliënten die aan jouw zorg zijn toevertrouwd. Het eerste half jaar volg je een minor. Je kunt kiezen tussen een specialisatie minor, minor in het buitenland of een wetenschappelijke minor die dient als pre-master (Evidence Based Practice of Health Sciences). De pre-master geeft direct toegang tot de master na afstuderen. De pre-master kan ook als honoursprogramma gevolgd worden. Naast een volwaardig lid van een interprofessioneel zorgteam ben je aan het eind van de opleiding ook in staat om een actieve rol te spelen in wetenschappelijk verloskundig onderzoek.
Onderwijsvormen:
- Taakgericht/ Casusgestuurd onderwijs
- ZELFSTUDIE
- Hoorcollege
- Werkcollege
- Vaardigheidsonderwijs
- Virtueel spreekuur
- Stages
- Buitenbinnendagen
- Kenniskring/Journal Club
- Onderzoek
- Projecten
- Studieloopbaanbegeleiding