Ieder jaar kan slechts een beperkt aantal studenten starten met de opleiding tot verloskundige. Aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) kunnen per jaar 124 studenten met de opleiding starten waarvan 68 in Amsterdam en 56 in Groningen. Toelating vindt plaats door middel van een selectie-onderzoek. De eerste selectieronde vindt plaats op de eerste zaterdag van februari. De tweede selectieronde vindt plaats in maart.
De opleiding kent aanvullende eisen en, vanwege het aantal beschikbare plaatsen, een numerus fixus. Het selectie-onderzoek richt zich daarom op het beschikken over voldoende aanleg en geschiktheid en op de onderlinge rangschikking van de kandidaten, gezien de beperkte capaciteit.
Naast een positieve uitslag voor het selectie-onderzoek moet vóór de start van het studiejaar zijn voldaan aan de overige reguliere vooropleidingseisen.
Hieronder vind je informatie over het selectie-onderzoek. Kom je er na het lezen van de informatie niet uit? Mail dan naar selectie.vaa@inholland.nl.
Selectie voor studiejaar 2023-2024
Inhoud selectie-onderzoek
Het selectie-onderzoek bestaat uit twee rondes.
Ronde 1
De eerste ronde vindt digitaal plaats op zaterdag 4 februari 2023.
In de week voorafgaand aan de selectie ontvangt de kandidaat per mail een uitnodiging met gegevens om digitaal te kunnen deelnemen aan de eerste ronde van de selectie. De kandidaat ontvangt vooraf een uitgebreide instructiebrief en er zijn verplichte oefenmomenten.
LET OP: het is niet mogelijk om de eerste ronde van de selectie op een andere datum of ander moment te doen.
Voor deelname aan de selectie geldt een identificatieplicht middels paspoort, ID of rijbewijs.
De eerste ronde van de selectie bestaat uit (1) een zelfstudieopdracht, (2) een hoorcollege en (3) een individuele schriftelijke toets.
De eerste ronde bestaat uit:
-Zelfstudieopdracht
Ter voorbereiding op de eerste ronde van de selectie dienen kandidaten een zelfstudiepakket te bestuderen. Download hieronder het zelfstudiepakket:
Het lespakket bestaat uit lesmateriaal over het onderwerp “Reproductieve endocrinologie en placentavorming”. Dit onderwerp zal tijdens de selectie uitgebreid aan de orde komen. Naast het door de opleiding verstrekte lesmateriaal staat het kandidaten vrij om ook ander materiaal over dit onderwerp te bestuderen. Bijvoorbeeld: examenbundels Biologie.
Voor de grotendeels Engelstalige zelfstudieopdracht moet rekening worden gehouden met minimaal 13 uur zelfstudie.
-Hoorcollege (4 februari 2023) en individuele schriftelijke toets (4 februari 2023)
Op zaterdag 4 februari 2023 volgt de kandidaat een hoorcollege waarin aanvullende informatie gegeven wordt over “Reproductieve endocrinologie en placentavorming”. Aansluitend zijn er twee digitale schriftelijke toetsen. Eén over de stof van het zelfstudiepakket en één over de stof van het hoorcollege. Het betreft een gesloten boeken toets wat betekent dat de kandidaten géén aantekeningen mogen maken van het hoorcollege én geen boeken/ aantekeningen mogen gebruiken of naast de computer mogen hebben. De twee toetsen samen bestaan uit 50 meerkeuzevragen. Het hoorcollege en de toets zijn in het Nederlands. De eerste ronde duurt ruim twee uur.
Dyslexie
Kandidaten met dyslexie die gebruik willen maken van extra toetstijd, dienen uiterlijk 15 januari 2023 een dyslexieverklaring te hebben ingeleverd bij de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen. Zonder deze verklaring heb je géén recht op extra toetstijd. Aanvragen kunnen ingediend worden bij: selectie.vaa@inholland.nl voor Amsterdam en selectie.vag@inholland.nl voor Groningen.
Digitaal eerste ronde
De eerste ronde van de selectie vindt digitaal plaats. De kandidaat dient daarvoor thuis een laptop of PC te hebben én een ruimte waarin zij alleen het hoorcollege kan volgen én de toets kan maken.
Beoordeling
In de eerste ronde worden kandidaten beoordeeld op de volgende criteria:
Motivatie | Geen deelname aan de eerste ronde geeft een totaalcijfer op de eerste ronde van 0 |
Cognitief vermogen en studievaardigheden op basis van het zelfstudiepakket | Cijfer tussen 0-10 (weging 80%) |
Vermogen tot snelle integratie nieuwe kennis op basis van hoorcollege | Cijfer tussen 0-10 (weging 20%) |
Eindcijfer ronde 1 | 0 of het gewogen gemiddelde van bovenstaande cijfers |
Het gaat om niet afgeronde cijfers.
Circa 220 kandidaten met de hoogste score mogen deelnemen aan de tweede ronde.
De cesuur, die ook bepalend is voor het exacte aantal kandidaten dat door mag gaan, wordt na de toets mede op basis van de toets analyse berekend. Degenen die afvallen, voldoen niet aan de aanvullende eisen en komen niet in aanmerking voor een rangnummer.
De kandidaten worden per mail geïnformeerd over de uitslag.
Ronde 2
Kandidaten met de hoogste score uit ronde 1 worden uitgenodigd voor de tweede ronde en krijgen daar ter zijner tijd gerichte informatie over ten aanzien van locatie en tijd.
De tweede ronde vindt plaats in de week van 6 tot en met 12 maart 2023 en duurt ongeveer twee uur.
-Werkgroep
Net als in het eerste studiejaar van de opleiding gaan de kandidaten tijdens de tweede ronde van de selectie in werkgroepen aan de slag met een studietaak. Deze taak sluit aan bij het onderwerp uit het zelfstudiepakket dat voor de eerste ronde van de selectie is bestudeerd.
Tijdens het werken aan de studietaak beoordelen twee assessoren (beoordelaars) de gespreks-, samenwerkings-, en andere contactuele vaardigheden. Het materiaal voor deze taak wordt door de opleiding verstrekt. Het is niet toegestaan zelf materiaal mee te nemen.
-Peerassessment
Na het afronden van de studietaak wordt aan de kandidaat gevraagd schriftelijk feedback te geven op het functioneren van één ander lid van de werkgroep. Met deze opdracht wordt gekeken hoe vaardig de kandidaat is in het geven van feedback aan een medekandidaat. Dit is iets wat ook in de opleiding regelmatig gebeurt.
-Schriftelijke reflectie
Tot slot wordt aan de kandidaat gevraagd schriftelijk te reflecteren op competenties van het beroepsprofiel. Tijdens deze opdracht wordt gekeken naar zowel de reflectievaardigheden, de schriftelijke communicatievaardigheden en het toepassen van de reflectiemethodiek.
Dyslexie
Kandidaten met dyslexie krijgen 5 minuten extra toetstijd voor het peerassessment en 10 minuten extra toetstijd voor de reflectieopdracht. Bij de reflectieopdracht kunnen zij geen onvoldoende krijgen voor spellingsfouten. Deze kandidaten moeten uiterlijk 15 januari 2023 een dyslexieverklaring hebben ingeleverd. Aanvragen kunnen ingediend worden bij: selectie.vaa@inholland.nl voor Amsterdam en selectie.vag@inholland.nl voor Groningen.
Anderstaligen
Kandidaten die aantoonbaar deelnemen (of minder dan 5 jaar geleden hebben deelgenomen) aan een taalbegeleidingsprogramma bij een officiële instantie voor niveau NT2 kunnen zowel voor de eerste als de tweede ronde van de selectie toetstijd verlenging krijgen conform kandidaten met dyslexie. Daarbij kan de anderstalige kandidaat, na aanvraag bij de selectiecommissie, toestemming krijgen een woordenboek te gebruiken bij de reflectieopdracht van de tweede ronde. Deze voorziening dient vóór 15 januari 2023 aangevraagd te worden bij de selectiecommissie waarbij een officiële inschrijving van de taalbegeleidingsprogramma wordt meegestuurd. Aanvragen kunnen ingediend worden bij: selectie.vaa@inholland.nl.
Beoordeling
Eindcijfer ronde 1 | Cijfer 0-10 | 30% |
Beoordeling gespreks-, samenwerkings-, en andere contactuele vaardigheden en peerassessment | Cijfer 0-10 | 30% |
Beoordeling reflectie | Cijfer 0-10 | 30% |
Beoordeling schriftelijke communicatievaardigheid | Cijfer 0-10 | 10% |
Eindcijfer ronde 2 | Cijfer 0-10 |
Het eindcijfer van de tweede ronde is het gemiddelde van het eindcijfer van de eerste ronde en de deelcijfers van de tweede. Het gaat om niet afgeronde cijfers. De eerste drie onderdelen tellen elk voor 30% mee, de beoordeling van schriftelijke communicatievaardigheid telt voor 10% mee voor het eindcijfer van de tweede ronde.
Toepassing voor aanvullende eisen
Kandidaten met een onvoldoende voor de onderdelen gespreks-, samenwerkings-, en andere contactuele vaardigheden, het peerassessment, reflectie of schriftelijke communicatievaardigheden voldoen niet aan de aanvullende eisen en zijn niet toelaatbaar. Deze kandidaten blijven buiten de ranking en zij ontvangen daarom géén rangnummer.
Toepassing voor numerus fixus
De kandiaten die aan alle onderdelen hebben meegedaan én aan de aanvullende eisen voldoen, worden op basis van het eindcijfer ten opzichte van elkaar gerangschikt. Het hoogste eindcijfer geeft het laagste rangnummer. Bij een gelijk eindcijfer bepaalt de hoogste score op het onderdeel
gespreks-, samenwerkings-, en andere contactuele vaardigheden en peerassessment de ranking. Mocht er daarna nog sprake zijn van een gelijke score dan is de hoogte van de score op reflectie doorslaggevend.
Alleen de kandidaten die een rangnummer hebben tussen 1 en 124, krijgen een bewijs van plaatsing aangeboden. Kandidaten die wel plaatsbaar zijn maar een rangnummer hebben lager dan 124 (dus 125 en verder) worden op de reservelijst geplaatst.
De uitslag van de selectie is uitsluitend geldig voor de start van de studie begin september 2023.
Amsterdam of Groningen
Voor de numerus fixus worden de opleidingen in Amsterdam en Groningen als één opleiding opgevat. Wij doen onze uiterste best je te plaatsen op je opleidingsplaats van eerste voorkeur, maar het kan zijn dat je op onze andere locatie wordt geplaatst. De kandidaten met het hoogste eindcijfer (laagste rangnummer) hebben de grootste kans op de opleidingsplaats van hun voorkeur te worden geplaatst. Als je geen gebruik wilt maken van de aangeboden plaats, kun je deze via Studielink weigeren. Je mag, zolang er een numerus fixus voor de opleiding bestaat (over alle jaren geteld) in totaal driemaal deelnemen aan de selectie.
Let op: er is geen enkele garantie dat je bij een volgende selectie opnieuw geplaatst wordt.
Dyslexie? Lever op tijd je dyslexieverklaring in!
Dyslexie tijdens het selectie-onderzoek voor studiejaar 2023-2024
Kandidaten met dyslexie die gebruik willen maken van extra tijd en/ of ander lettertype, dienen uiterlijk vóór 15 januari 2023 een dyslexieverklaring te hebben ingeleverd bij de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen. Zonder deze verklaring heeft de kandidaat geen recht op extra tijd en/of een groter lettertype. Aanvragen kunnen ingediend worden bij: selectie.vaa@inholland.nl voor Amsterdam en selectie.vag@inholland.nl voor Groningen.
Ronde 1: Hoorcollege en toets:
Studenten die een dyslexieverklaring ingeleverd hebben vóór 15 januari 2023 kunnen gebruik maken van extra toetstijd van 15 minuten en een vergroot lettertype conform de Inholland-procedure.
Ronde 2:
Samenwerkingsopdracht
De samenwerkingsopdracht bestaat uit het gezamenlijk werken aan een studietaak in groepen van 6 kandidaten. De samenwerkingsopdracht wordt beoordeeld door twee assessoren (een docent en een ouderejaars student).
Tijdens de samenwerkingsopdracht wordt de kandidaat beoordeeld op:
- Gespreks-, samenwerkings-, en andere contactuele vaardigheden. Hier speelt dyslexie géén rol!
Peerassesment
In het peerassessment wordt de kandidaat gevraagd schriftelijk feedback te geven op het functioneren van één ander lid van de werkgroep. Met deze opdracht wordt gekeken hoe vaardig de kandidaat is in het geven van feedback aan een medekandidaat. Hier wordt alleen de inhoud beoordeeld.
Schriftelijke reflectie:
In de schriftelijk reflectie wordt de kandidaat gevraagd te reflecteren op het beroepsprofiel van de verloskundigen. Tijdens deze opdracht wordt gekeken naar zowel de reflectievaardigheden, de schriftelijke communicatievaardigheden en het toepassen van de reflectiemethodiek.
Kandidaten met dyslexie krijgen 5 minuten extra toetstijd voor het peerassessment en 10 minuten extra toetstijd voor de schriftelijke reflectieopdracht. Voor de schriftelijke reflectieopdracht kunnen kandidaten geen onvoldoende krijgen voor spellingsfouten.
De kandidaat dient de letter D van dyslexie rechts boven aan de schriftelijke reflectie te zetten, zodat docenten die deze reflectie nakijken weten dat er niet beoordeeld wordt op spellingsfouten.
De assessoren worden getraind om kandidaten die een dyslexieverklaring hebben ingeleverd erop te wijzen dat zij de “D” rechts boven op het reflectieformulier dienen te zetten en dat zij extra toetstijd krijgen voor zowel de peerassessment (5 minuten) als de schriftelijke reflectieopdracht (10 minuten) en geen onvoldoende kunnen scoren op schrijfvaardigheid.
Kandidaten die in het buitenland wonen
Caribische kandidaten (Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) kunnen, indien zij op het moment van de selectie nog niet in Nederland verblijven of woonachtig zijn, op afstand deelnemen aan een deel of de gehele selectieprocedure. Dit verzoek dient zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk vóór 15 januari 2023, schriftelijk aangevraagd te worden bij de selectiecommissie: selectie.vaa@inholland.nl.
Kandidaten met een Nederlands paspoort én met een vaste verblijfplaats in het buitenland kunnen een verzoek indienen om op afstand deel te nemen aan een deel of de gehele selectieprocedure.
Het verzoek dient zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk vóór 15 januari, schriftelijk aangevraagd te worden bij de selectiecommissie: selectie.vaa@inholland.nl.
Het verzoek bevat:
-Een kopie van het Nederlandse paspoort
-De reden om op afstand te willen deelnemen
-Adresgegevens
-De tijdszone waarin men woonachtig is
Goedkeuring vindt plaats door beoordeling van het verzoek door de selectiecommissie.
Voor kandidaten die woonachtig zijn in het buitenland én toestemming hebben gekregen om in het buitenland deel te nemen aan de selectie, is een aanvullend protocol van toepassing.
De selectiecriteria blijven gelijk.
HBV-regeling
Voor informatie over de HBV (HbsAg)-procedure verwijzen wij je naar de toelichting op de website van de verloskunde opleiding waar jij de studie wilt volgen. Je bent verplicht je volledige medewerking aan de HBV procedure te verlenen. Voor aanvang van de opleiding moet je de opleiding informatie hebben verschaft over:
- een recente HBV bloedbepaling (HbsAg-bepaling) teneinde dragerschap uit te sluiten (niet ouder dan 3 maanden) OF
- de officiële documenten te overleggen waarop immuunstatus na volledige vaccinatie vermeld staat.
Zonder bovenstaande informatie word je NIET tot de opleiding toegelaten. Het vervolgvaccinatietraject HBV start direct na aanvang van het studiejaar op de opleiding.
Belangrijke data en deadlines
- Aanmelden uiterlijk 15 januari 2023 via Studielink.
- De eerste selectieronde vindt plaats op 4 februari 2023.
- De tweede selectieronde vindt plaats op 6 en 7 maart (Amsterdam) en 8 maart (Groningen).
- Op 15 april 2023 staat er in Studielink welk rangnummer je hebt gekregen en of je geplaatst bent. Vanaf 18 april krijg je bericht op welke locatie je geplaatst bent.
- Ben je geselecteerd, accepteer je plaats dan binnen twee weken via Studielink.
- Tot en met 1 september is het mogelijk om een plaats aangeboden te krijgen. Er kan bijvoorbeeld een plaats vrijkomen, omdat iemand zakt voor zijn eindexamen of toch besluit een andere opleiding te gaan doen. Houd hiervoor Studielink goed in de gaten.
- Eind augustus start de opleiding.
Let op: bovenstaande informatie is onder voorbehoud met instemming van de directeur.
Heb je je bedacht?
Besluit je toch niet mee te doen aan de selectie bij AVAG en heb je je al aangemeld? Je kunt je dan tot en met 15 januari afmelden. Meld je je op tijd af, dan telt de aanmelding niet als een poging*. Meld je je pas na 15 januari af en heb je al een diplomavooropleiding, dan wordt dat gezien als een poging. Heb je geen diplomavooropleiding (slaag je bijvoorbeeld onverhoopt niet voor je eindexamen of ander examen dat toegang geeft tot het hoger onderwijs), dan mag je uiterlijk tot en met 31 augustus via Studielink je aanmelding laten vervallen en wordt het niet gezien als poging.
*voor een numerus fixus-opleiding als Verloskunde mag je in totaal drie keer deelnemen aan het selectie-onderzoek.