Vanwege de fusie tussen AMC en VUmc tot Amsterdam UMC, valt de afdeling Verloskundige Wetenschap nu onder de Divisie Eerstelijnszorg, Public Health en Methodologie van Amsterdam UMC.
Op 22 januari 2021 vond de -tot tweemaal toe uitgestelde- oratie van Ank de Jonge plaats, die per 1 december 2019 aangesteld werd tot hoogleraar Verloskundige Wetenschap. Ank de Jonge is in november 2021 bovendien benoemd tot honorair hoogleraar Verloskundige Wetenschap in Groningen. Daarmee is op beide AVAG-locaties na de start van de MSc Verloskunde het volledige opleidingscontinuüm verloskunde geborgd (BSc, MSc en PhD).
Onderzoek(voorstellen)
In Groningen is de IPC UP studie gestart naar verbetering van zorg bij ongewenste zwangerschap. Daarnaast participeerde de onderzoeksgroep in Groningen in een studie van de gemeente Groningen ‘Doen’ waarbij onderzoek wordt gedaan naar verbetering van de lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap en in de studie In-Care geleid door Amsterdam UMC naar de intergenerationele continuïteit van kwetsbaarheid en veerkracht.
De afdeling participeerde ook in onderzoek naar een Living Lab waarin een inspiratiegids wordt ontwikkeld om een gelijkere verdeling van arbeid en zorg via betrokken vaderschap te bevorderen. Binnen Amsterdam UMC is een implementatiestudie gestart waarbij patiënten verwezen worden naar leefstijlcoaches die nauw samenwerken met zorg rondom leefstijl in de wijk. Hierbij was onze afdeling een van de aanvragers.
Er is gewerkt aan verschillende onderzoeksvoorstellen waarvan de volgende zijn gehonoreerd: De Variation in Organisation of Integrated CarE (VOICE) studie naar elementen van integrale geboortezorg die samenhangen met maternale en perinatale uitkomsten, ervaringen van vrouwen en zorgverleners en kosten, een lerarenbeurs voor onderzoek naar diagnostiek en management van groeivertraging. Er is subsidie toegekend aan de SMOOTH studie (Social Maternity Care: a cOmbined medical and psychOsocial approach for a healTHy start of life) geleid door de Verloskunde Academie Maastricht waarin onze afdeling deelneemt.
Met Zelfbewust Zwanger is een experiment gestart waarbij inbreng kan worden gevraagd voor kleine projecten of meedenken over subsidie aanvragen zonder dat elk uur apart gefactureerd moet worden. Ook was een vertegenwoordiger van Zelfbewust Zwanger een belangrijk projectlid van verschillende projecten op de afdeling. In de Samen Sterk-projecten werd intensief samengewerkt met ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede en roken en met de organisatie Zorgbelang.
Zichtbaarheid
In de reguliere massamedia en op social media is de afdeling steeds beter zichtbaar. Met interne subsidie vanuit Amsterdam UMC is een project gestart gericht op verbeteren van de wetenschapscommunicatie vanuit de afdeling.
Childbirth Network
Het Childbirth Network (CBN) is een innovatief netwerk dat zich richt op hoge-kwaliteit evidence based verloskundige zorg waarbij de zwangere centraal staat. Het programma heeft drie pijlers te weten onderwijs, onderzoek en praktijk. Het CBN kent hiervoor een aantal werkpakketten: coördinatie, in stand houden van een netwerk van academische verloskundige praktijken, een informatieplatform voor zwangeren en verloskundigen, opleiding en training van verloskundigen in data-registratie, een bijpassende ICT-infrastructuur en onderzoeksprojecten (Zwangerverhalen, Voluit Zwanger, Repectful Maternity Care, secundaire analyse IRIS data).
De eerste fase van het Childbirth Network is begin 2021 uitgebreid geëvalueerd. Op basis hiervan heeft het AVAG-bestuur in 2021 besloten om de voortzetting van het CBN voor twee periodes van vijf jaar financieel mogelijk te maken.
Binnen het Childbirth Network wordt verder steeds meer samengewerkt met verloskundigen en met cliëntvertegenwoordigers. Er is een taskforce opgezet die als doel heeft om het Childbirth Network beter te laten aansluiten op de behoeften van cliënten en zorgverleners en om de externe communicatie te verbeteren.
Samenwerking
De samenwerkingsovereenkomst tussen VUmc, AVAG en UMCG over Midwifery Science Noord Nederland (MWS NN) werd verlengd tot einde 2021.
Omdat de besprekingen met UMCG over een nieuwe samenwerkings- en zakelijke overeenkomst rond onderwijs en onderzoek zijn vertraagd, is eind 2021 afgesproken de lopende afspraken voort te zetten totdat de nieuwe overeenkomsten zijn ondertekend.