Contacten met stakeholders
De strategische adviesraden in Amsterdam en Groningen werden geraadpleegd over strategische issues rond bijvoorbeeld de toekomst van AVAG, de regionale inbedding, het Childbirth Network en ontwikkelingen in het curriculum. De nadruk lag daarbij op de toekomst van AVAG, de samenwerking met de UMC’s en de masterontwikkeling.
Met de nieuwe domeindirecteur GSW van Inholland en met de nieuwe dean van de gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool wordt begin 2021 kennisgemaakt. De activiteiten in de consortia rond zwangerschap en geboorte in Noord-West Nederland en in Noord-Nederland zijn voortgezet.
De beroepenveldcommissie adviseerde specifiek over de aansluiting tussen het onderwijs en de beroepspraktijk.
Strategische afspraken met de beroepsvereniging en het werkveld
AVAG was samen met de andere opleidingen (SOV) structureel in gesprek met de KNOV over de relatie tussen het opleidingsprofiel, het beroepsprofiel, de eisen van het werkveld en de beperkte opleidingstijd. Dit gesprek werd gevoerd om gezamenlijk te komen tot een palet aan opleidingen dat gaat bijdragen aan een toekomstbestendige verloskunde in 2025-2030. De gezamenlijke ontwikkeling van een visie op het opleidingscontinuüm verloskunde en ontwikkeling van een master verloskunde dragen hieraan bij.
In SOV-verband hebben we met de KNOV ook vervolgstappen gezet in het project “Opleiders in de verloskunde, maak opleiden & kwaliteit zichtbaar”. De COVID-19 maatregelen hebben ook hier veel invloed gehad. Wel hebben we hierdoor als SOV en KNOV gezamenlijk één lijn naar het veld kunnen trekken over het zo veel mogelijk door laten lopen van stages in zowel de eerste lijn als in de ziekenhuizen. Hierdoor zijn zelfs in de lockdownperiodes veel stages toch doorgegaan, hoewel soms met beperkingen.
De activiteiten in het kader van het WHO jaar van de verloskundige (en verpleegkundige) zijn grotendeels niet doorgegaan.
Hiernaast werkten we in beide regio’s aan meer vaste afspraken met eerstelijnspraktijken en ziekenhuizen voor stageverlening en het versterken van de onderlinge band.
Externe profilering en communicatie
De afdeling Midwifery Science heeft een nieuwe Nederlandse benaming gekregen: Verloskundige Wetenschap. Dit is in allerlei communicatie-uitingen aangepast en zal in het kader van de profilering voortaan in alle Nederlandse publicaties of uitingen gebruikt worden. In Engelse publicaties blijft de naam Midwifery Science gehandhaafd.
Naast Ank de Jonge, die regelmatig door de media als expert wordt geconsulteerd hebben ook tal van docenten en onderzoekers van AVAG een bijdrage geleverd aan het zichtbaar maken van AVAG als kennisinstituut. Dit gebeurt vooral via lezingen op symposia, congressen en andere gelegenheden, maar ook met interviews in kranten en voor televisie.
Samen met de andere opleidingen Verloskunde (in SOV-verband) en de KNOV organiseerde AVAG begin februari het congres Kennispoort Verloskunde. Belangrijk doel van dit congres was het valoriseren van kennis uit verloskunde gerelateerd wetenschappelijk onderzoek naar het werkveld. Het congres was succesvol verlopen; de nieuwe formule die meer is gericht op de eigen medewerkers, studenten, en verbonden partijen in het werkveld, sloeg goed aan. Ook zijn vanuit deze samenwerking weer webinars georganiseerd; het webinar in juni ging over woman-centred care in de geboortezorg.
De digitale InTouch, de nieuwsbrief naar stagebieders en de website zijn onze belangrijkste externe communicatiemedia. Voor Verloskundige Wetenschap daarnaast het publiceren van artikelen en het geven van voordrachten. We zijn de social media nadrukkelijker gaan inzetten voor onze profilering: Facebook, LinkedIn en Twitter. Ook Instagram wordt vaker ingezet, met name voor werving/voorlichting. Studenten beheren dit account (gestuurd vanuit de opleiding/communicatie). Verloskundige Wetenschap / Midwifery Science heeft daarnaast haar eigen social media.
Door de COVID-19 maatregelen hebben we dit jaar voor het eerst online open dagen en voorlichtingsavonden verzorgd voor aspirant-studenten.