De organisatieontwikkeling blijft een belangrijk thema. De focus lag dit jaar op het in toenemende mate verantwoordelijkheid geven aan docenten voor het leerrendement. Ook is een pilot op het organieke vlak gestart op de academie in Amsterdam. De functioneringsgesprekken met de opleidingsmanager werden voorbereid in de semesterteams. We lopen daarmee in de pas met ontwikkelingen binnen Inholland.
Het organisatieontwikkelproces van de professionalisering van de ondersteuning van de docententeams heeft voortgang gevonden. Het team is inmiddels weer voltallig en de kaders en uitgangpunten voor de dienstverlening en manier van werken zijn geformuleerd.
In het kader van de toetsbevoegdheid is in samenwerking met CITO een in-company BKE-traject ontwikkeld voor alle docenten die nog niet over deze BKE-kwalificatie beschikken. Een zestal medewerkers heeft inmiddels het certificaat behaald. In studiejaar 2020-2021 wordt nog een traject opgezet voor degenen die niet hebben kunnen meedoen met het lopende BKE-traject (de zogenaamde bezemgroep). Twee docenten zijn met een SKE traject gestart. Een aantal docenten start nog een individueel BKE-traject.
De professionalisering van ons docentenkorps m.b.t. het volgen van wo-master en (promotie) onderzoek is een on-going proces. De regelingen hiervoor zijn geactualiseerd en in februari voor een jaar van instemming voorzien door de DSI.
De ICT-ondersteuning werd uitgebreid; met name in Groningen. De onderwijskundige expertise is per september uitgebreid met een adviseur (digitale) onderwijsinnovatie.
Binnen de begroting is ruimte vrij gemaakt om de verloskundige ervaring van docenten te verstevigen. Docenten kunnen vrijgesteld worden van onderwijs om maximaal 3 dagen in de week praktijkervaring op te doen.
Het verzuim op jaarbasis per 31.12.2020 is bij de VAG 7,47% en bij de VAA 7,8%. Voor het grootste deel werd dit veroorzaakt door niet beïnvloedbare medische trajecten. Door het relatief kleine aantal medewerkers vooroorzaken een of enkele zieken aanzienlijke fluctuaties in het verzuimpercentage.
Tijdens de corona-crisis is het ziekteverzuim niet noemenswaardig gestegen. Wel hebben enkele medewerkers en studenten corona-verschijnselen gehad, maar niet zodanig ernstig dat dit tot arbeidsongeschiktheid leidde. Omdat al het theorie-onderwijs online plaatsvond, konden dezen het onderwijs vanuit huis voortzetten.
De corona-crisis had ook mogelijke gevolgen voor betrokkenheid, leiderschap, gevoel van veiligheid, werkdruk et cetera. We hebben onze activiteiten hieromtrent zoveel mogelijk afgestemd met de activiteiten die HR van Inholland centraal inzet.
Vanwege de AVAG-brede ontwikkelingen richting ‘academisering 2.0’ en de inbedding in Inholland, is de werving en selectie in nauwere samenwerking met Inholland vormgegeven en inhoudelijk in lijn gebracht met de nieuwe insteek voor academisering.
In november is een medewerker onderzoek door Inholland/Effectory uitgezet. De resultaten zullen begin 2021 worden besproken in de organisatie.