Het beroep van verloskundige is veelzijdig en volop in ontwikkeling. Doel is om de zorg zo in te richten, dat moeder, (aanstaande) kind en partner echt centraal staan. Samenwerking is het sleutelwoord voor verloskundigen anno nu. Bekijk het interview met Janine Lazet om van een ervaren verloskundige te horen wat het vak te bieden heeft.
Hoewel tachtig procent van de afgestudeerde verloskundigen het vak van verloskundige daadwerkelijk praktiseert, kun je met de opleiding tot verloskundige meer beroepen kiezen dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Zo kun je je als verloskundige specialiseren tot klinisch verloskundige, onderzoeker, docent, echoscopist, beleidsmaker en counsellor. De specialisaties breiden zich de komende jaren naar verwachting alleen maar uit, want het beleid in de zorg is erop gericht de mogelijkheden voor specialisatie van verloskundigen te doen toenemen. De verloskundige opleidingen stimuleren deze ontwikkeling door studenten tijdens de opleiding al keuzeminoren aan te bieden.
Studenten die meer aankunnen dan het gewone studieprogramma krijgen de mogelijkheid een Honoursprogramma te volgen. Aan het einde van het eerste studiejaar kun je starten met extra studieonderdelen die je academische vorming verbreden en verdiepen. In het vierde studiejaar kun je dan, naast de wo pre-master, extra onderdelen van een wo-masterprogramma volgen. Hierdoor kun je in vijf jaar een wo-master behalen, naast de hbo-bachelor Verloskunde. Met deze master kun je verschillende beroepen uitoefenen:
- Wetenschappelijk onderzoeker
- Richtlijnontwerper
- Beleidsadviseur
- Bestuurslid (kwaliteit/onderzoek) van een beroepsvereniging
- Referent / Reviewer
- Expert Evidence Based Practice
- Participant in een kenniskring behorend bij een lectoraat
- Klinisch epidemioloog
- Promovendus
Kijk voor meer info over het beroep van verloskundige op:
www.deverloskundige.nl
www.knov.nl
Kijk voor meer informatie over doorstuderen op:
www.knov.nl/scholing-en-registratie/tekstpagina/495/opleidingen/