Verschillen de opleidingen tot verloskundige in Nederland van elkaar?
De drie opleidingen tot verloskundige in Nederland leiden alle drie op tot hetzelfde beroep: dat van verloskundige. Er wordt veel samengewerkt en overlegd tussen de opleidingen onderling, maar ook met bijvoorbeeld de beroepsvereniging KNOV. Toch zijn er ook verschillen: op de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen is de opleiding vormgegeven vanuit “kwalificerende eindtaken”. Kwalificerende eindtaken zijn alle taken die je als verloskundige moet kunnen uitvoeren. Van het houden van spreekuur tot het opstellen van een plan om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. Vanaf dag één werk je aan deeltaken die je na vier jaar bekwaam maken om alle taken van een verloskundige goed uit te voeren. Daarnaast heeft elke opleiding ook zijn specifieke aandachtpunt: bij AVAG is dat de academische vorming. Meer informatie over de verschillen vind je op de websites van de opleidingen.
Kun je naast de opleiding een baan aanhouden?
Een fulltime baan ernaast is menselijkerwijs niet mogelijk. Daarvoor is eenvoudigweg geen tijd. Een weekendbaantje of iets meer kunnen de meeste studenten wel aan. Zelfdiscipline is in dit verband het sleutelwoord.
Kan ik thuis blijven wonen of moet ik op kamers in Amsterdam of Groningen?
Dat ligt natuurlijk aan je reistijd en je verdere persoonlijke voorkeuren. De lessen beginnen meestal om 08.30 uur, de toetsen om 09.30 uur. De opleiding doet een groot beroep op je eigen initiatief en zelfstandigheid. De opleiding bestaat voor een deel dan ook uit onbegeleide studieactiviteiten, in werkgroepen of individueel. Met name voor die activiteiten maakt het verschil of je dichtbij of ver weg woont. Als je ver weg woont, komt het meer op je zelfdiscipline aan of je een keer extra naar school gaat om iets te oefenen, of een vergadering bij te wonen.
Stage lopen is een ander verhaal. Vanaf het eerste jaar loop je al korte stages, in de volgende jaren loop je steeds langer stage. Het is niet altijd mogelijk om een stage in de buurt van waar je woont te plannen. Dat is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je huidige woonplaats, want de opleiding bestaat voor zo’n 35% uit stages.
Is er een verkorte opleiding, of een avondopleiding?
Nee, de opleiding tot verloskundige bestaat uitsluitend als voltijdse dagopleiding.
Kan ik na de opleiding een master volgen?
Ja, dat kan. Sinds 2023 bestaat er de Master of Science Verloskunde. Deze master is een unieke samenwerking tussen de drie verloskunde academies in Nederland. Meer over deze master lees je op: www.masterverloskunde.nl.
Je kunt uiteraard ook een andere master gaan volgen, bijv. Evidence Based Practice of Health Sciences. Het is maar net waar je interesses liggen om door te leren.
In België kan ik ook de opleiding doen. Is die opleiding gelijkwaardig?
In één opzicht zijn de meeste Belgische opleidingen gelijkwaardig: ze voldoen aan de eisen die het BIG-register stelt. Dit betekent dat je je, na het succesvol afronden van de opleiding en nadat je in bezit bent gekomen van de vereiste documenten, kunt laten opnemen in het BIG-register. Je bent dan bevoegd de titel van verloskundige te voeren.
Een belangrijk verschil is echter dat de Nederlandse opleidingen je opleiden voor het zelfstandig voeren van een eigen praktijk en voor het deelnemen in een groepspraktijk. Het Belgisch diploma voorziet daar niet in. Belgische ‘vroedkundigen’ werken over het algemeen in het ziekenhuis, onder supervisie van een gynaecoloog en voeren geen eigen praktijk. De Nederlandse verloskunde is gericht op de Nederlandse situatie en heeft de eigen professionaliteit en zelfstandigheid van de verloskundige dan ook hoog in het vaandel staan.
Ik volg de opleiding in België maar wil graag overstappen. Kan dat?
Je kunt niet overstappen van een Belgische opleiding naar AVAG. De curricula verschillen hiervoor te veel en ook de Nederlandse geboortezorg is anders ingericht dan die in België.
Als je naar AVAG wil, moet je je aanmelden via Studielink en de volledige selectieprocedure doorlopen.
Kunnen inwoners van de EU aan AVAG studeren?
Ja, mits ze aan de toelatingseisen voldoen. Je bent welkom met een buitenlandse vooropleiding waarvan het diploma is gelijkgesteld aan het Nederlandse diploma van havo, vwo of mbo-4. Om te weten welk niveau je vooropleiding heeft, moet je diploma gewaardeerd worden. Na inschrijving (via Studielink) wordt je diploma door medewerkers van de Hogeschool Inholland gewaardeerd. Dit betekent dat wordt nagegaan of jouw buitenlandse vooropleiding voldoende is om in Nederland een hbo-opleiding te kunnen volgen. Ook moet je een bewijs overleggen waaruit blijkt dat je de Nederlandse taal beheerst op niveau B2 volgens het Europese Referentiekader.
Kunnen mensen van buiten de EU aan AVAG studeren?
Ja, voor hen geldt hetzelfde als voor inwoners van de EU.
Is het mogelijk om je op te geven voor de studie Geneeskunde en Verloskunde?
Ja, dat is mogelijk.
Worden er vrijstellingen gegeven bij een eerder behaalde hbo- of wo-opleiding?
Als je een afgeronde zorgopleiding hebt gevolgd, bijvoorbeeld Verpleegkunde, kunnen er vrijstellingen worden gegeven voor bepaalde vaardigheden. Als je een afgeronde wo-master hebt gevolgd, kun je een vrijstelling krijgen voor het afstudeeronderzoek (maar dit is afhankelijk van de aard van je masterthesis). Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen, wordt pas beoordeeld wanneer je bent gestart bent met de opleiding. De mogelijkheden van vrijstellingen bespreek je bij de start van de opleiding met je studieloopbaancoach, vervolgens kun je deze aanvragen bij de examencommissie.
Staat jouw vraag hier niet bij? Stel hem dan aan ons!
Soety Smith
Bel 050-207 1900
info.vag@verloskunde-academie.nl
Monique Umans
Bel 020-495 3456
info.vaa@verloskunde-academie.nl