Promotie Marit van der Pijl: ‘Learning from childbirth experiences’

Op woensdag 15 maart is Marit van der Pijl gepromoveerd op haar proefschrift ‘Learning from childbirth experiences: the importance of respectful care and consent during labour and birth.’

 

Meer informatie over haar promotie of wil je de verdediging terugzien? Dat kan via de website van het Childbirth Network.

Lees hier haar proefschrift (wachtwoord: baringervaring).

Over het proefschrift: 

Een positieve bevallingservaring is belangrijk voor het welzijn van vrouwen, hun baby’s en hun familie. Wereldwijd is er toenemend bewustzijn over niet respectvolle zorg tijdens de bevalling, wat een negatief effect kan hebben op de bevallingservaring. In dit proefschrift is met verschillende meetmethodes onderzocht hoe vaak vrouwen in Nederland de zorg tijdens de bevalling als negatief (niet respectvol) ervaren. De resultaten laten zien dat ondanks dat de meerderheid van de vrouwen een positieve bevallingservaring heeft in Nederland, negatieve ervaringen met de zorg tijdens de bevalling vaak voorkomen. Ook wordt er vaak geen toestemming gevraagd voorafgaand aan interventies tijdens de bevalling, terwijl dit een ethische en wettelijk vereiste is. Respectvolle geboortezorg heeft daarom meer aandacht nodig, om het welzijn van vrouwen, hun baby’s en hun familie te waarborgen.