De toegenomen complexiteit van verloskundige zorg, de wensen van vrouwen, de perinatale sterftecijfers en de adviezen vanuit het stuurgroeprapport ‘Een goed begin’ hebben duidelijk gemaakt dat er in de perinatale zorg iets moet veranderen. Verbeteringen in de zorg en in de samenwerking zijn in het werkveld volop in gang gezet. De KNOV werkt samen met de opleidingen verloskunde aan een nieuw integraal beroepsprofiel. De verloskundige van de toekomst werkt in de eerste lijn, transmuraal en in de kliniek. Daarvoor is zij academisch opgeleid. De Academie Verloskunde Amsterdam Groningen anticipeert op het nieuwe beroepsprofiel en heeft haar curriculum vernieuwd.
Andere eisen aan de verloskundige zorg
De zorg en zeker ook de geboortezorg is continu in ontwikkeling. De afgelopen jaren is de complexiteit van verloskundige zorg toegenomen. Elke dag ervaren verloskundigen dat er meer eisen aan de beroepsuitoefening worden gesteld. Naarmate de kennis over zwangerschap en geboorte toeneemt, nemen ook de mogelijkheden voor behandeling toe. Daardoor wordt het steeds belangrijker voor verloskundigen om het optimale beleid in samenspraak met de cliënt te formuleren. Om dit te kunnen, moet de verloskundige haar verloskundig handelen kunnen onderbouwen met (eigen) onderzoek. Daarnaast moet zij kunnen denken buiten de kaders van haar eigen vakgebied.
Samenwerking met andere zorgdisciplines
De cliënt centraal en continuïteit van zorg zijn belangrijke elementen in de actuele ontwikkelingen in de geboortezorg. Verloskundigen, gynaecologen en andere professionals werken om deze integrale zorg vorm te geven steeds vaker intensief samen in verschillende organisatievormen. De verloskundige is hierbinnen de fysiologisch expert. Om deze rol te kunnen vervullen, moet zij als een volwaardige partner kunnen samenwerken met de andere disciplines binnen de zorg.
Excellent hbo-curriculum
AVAG heeft een curriculum ontwikkeld waarmee studenten worden toegerust om integrale geboortezorg te leveren. In dit zorgmodel zijn verloskundigen toegerust om, ten behoeve van de continuïteit van zorg ook verantwoordelijk te zijn voor mediumrisk-situaties. Ook worden verloskundigen opgeleid om in een integraal zorgmodel als partner samen te werken met andere disciplines. De wetenschappelijke leerlijn is versterkt, zodat studenten een goede basis hebben om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen.
Studenten kunnen zich binnen de minor extra verdiepen in bijvoorbeeld health sciences of epidemiologie. Het curriculum biedt extra uitdaging voor goede en excellente studenten. Er is de mogelijkheid om naast het reguliere hbo-onderwijs een honoursprogramma te volgen. Zo worden onze toekomstige studenten voorbereid op het werken in een integraal zorgmodel en zijn ze goed toegerust om de vervolgstap naar een master te maken.