Elke Slagt-Tichelman promoveert op moederkind-binding

Elke Slagt-Tichelman gaat op maandag 28 september om 14.30 uur promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp moederkind-binding.

Elke is docent en onderzoeker bij AVAG / Midwifery Science. Haar proefschrift heeft als titel: “Moeder-kindbinding: determinanten en impact op de ontwikkeling van het kind, Uitdagingen voor de geboortezorg.” Het algemene doel van dit proefschrift was om bij te dragen aan de kennis van moeder-kindbinding*. Dit proefschrift had tot doel om enkele mechanismen rondom moeder-kindbinding beter te begrijpen. Een ander doel was om kennis te vergaren die praktisch bruikbaar is voor zorgverleners. Het betreft kennis over de overgang naar het moederschap en de moeder-kindbinding. In 2016 heeft Elke voor een onderzoeksopzet binnen dit proefschrift een internationale prijs, de research proposal award van de International Confederation of Midwives (ICM) ontvangen. Het gewonnen bedrag heeft ze gebruikt voor de data-verzameling van het onderzoek.

Meer informatie over haar onderzoek en de belangrijkste bevindingen vind je op de site van Kennispoort Verloskunde.

De promotie is live te volgen op 28 september om 14.30 uur via: www.rug.nl/digitalphd

 

*Moeder-kindbinding is de emotionele band die een moeder ervaart ten opzichte van haar kind, die zich al tijdens de zwangerschap ontwikkelt en die stabiel blijft tot de kindertijd. Deze band tussen moeder en kind is unidirectioneel en vertegenwoordigt de gevoelens ten opzichte van het kind uitsluitend vanuit het perspectief van de moeder.