Docent wint prestigieuze onderzoeksprijs tijdens ICM-congres

Docent en onderzoeker Elke Slagt-Tichelman van AVAG heeft deze week een prestigieuze onderzoeksprijs gewonnen op het congres van de International Confederation of Midwives (ICM) wat afgelopen week plaatsvond in Toronto, Canada. Het gewonnen geldbedrag wordt gebruikt ter ondersteuning van het onderzoek.

In het onderzoek van Slagt-Tichelman bekijkt ze welke factoren geassocieerd zijn met moederkind-binding en wat de impact van deze factoren is op de ontwikkeling van kinderen. Voor een optimale moederkind-binding is het van belang tijdens de zwangerschap hier al aandacht aan te besteden. Moederkind-binding is belangrijk voor een veilige hechting en een goede emotionele ontwikkeling van kinderen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met AVAG en de afdeling Huisartsengeneeskunde van het UMCG, Rijksunviversiteit Groningen en de afdeling Midwifery Science van VUmc. Het onderzoek is een vervolg op de Pregnancy, Anxiety en Depression-studie en uitgevoerd door heel Nederland onder ruim 6000 zwangere vrouwen.

De emotionele kant van moeder worden en het vormen van een nieuw gezin verdient volgens Slagt-Tichelman net zoveel aandacht als de fysieke gezondheid van moeder en kind. Slagt-Tichelman: “Om de rol als moeder goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat beiden optimale zorg krijgen. Dit werd ook op het congres meerdere malen onder de aandacht gebracht. De verloskundige speelt hierbij als zorgverlener een belangrijke rol.”