Eindstage in coronatijd

Hilde Plomp moest nog een paar weken stagelopen om te kunnen afstuderen toen de coronacrisis uitbrak. Verloskundigenpraktijk Morgenland bood haar een stageplek én bedacht een inventief idee om de stage te kunnen laten doorgaan; superviseren op afstand met een babyfoon en twee camera’s.


Tekst: Stefanie Hendriks


“Ik kreeg ruimte om, op mijn eigen tijd, zelfstandig te functioneren.”

Hilde: “Ik hoefde nog maar een paar weken stage te lopen voor ik kon afstuderen. Ik zou van de zomer, met een vers diploma op zak, gaan waarnemen bij verloskundigenpraktijk Morgenland. Toen de coronacrisis uitbrak, vreesde ik dat dit misschien niet meer door zou gaan. Gelukkig kreeg ik bericht dat ze me een stageplek wilden bieden.” Er werd een luxe babyfoon aangeschaft, met twee camera’s, en een beeldscherm ter grootte van een iPad. Een camera was gericht op de onderzoeksbank en een op de VIO.

MEER ZELFSTANDIGHEID

Hilde: “Goed bedacht natuurlijk. Zo kon ik de spreekuren blijven doen, met de verloskundige in een ruimte ernaast die live mee kon kijken. Ik voelde me eerst een beetje bekeken, maar al snel had ik het niet meer door. Ik vond het juist prettig, want de cliënten waren op mij gericht en ik kreeg ruimte om, op mijn eigen tijd, zelfstandig te functioneren. Juist in de laatste weken stage extra leerzaam, als laatste stap naar zelfstandigheid. En de zwangere vrouwen reageerden er ook goed op; het idee dat de verloskundige meekijkt en -luistert vonden ze fijn. En zelf zijn ze niet in beeld.”

EVEN WENNEN

Rolande Kempenaar, verloskundige bij praktijk Morgenland, begeleidde Hilde. Rolande: “Als praktijk vinden we het belangrijk dat er nieuwe verloskundigen afstuderen, dus hebben we deze manier van begeleiden op afstand bedacht. Cliënten vinden deze werkwijze prima; we begroeten ze gezamenlijk, geven duidelijke uitleg en ze weten dat wij binnen handbereik zijn. We kunnen zelfs als dat nodig is met een knop inbreken in het gesprek en een aanvulling geven. Doordat cliënten nu veel meer op de VIO gericht zijn, zagen we dat het voor Hilde veel natuurlijker was om zo de leiding in het gesprek te nemen en zelfstandig beleid te bepalen. Ook wij moesten even wennen aan begeleiding op afstand, maar het werkt zo goed dat we ook na de coronaperiode hiervan gebruik zullen blijven maken bij het begeleiden van (vierdejaars)studenten.”

“Als praktijk vinden we het belangrijk dat er nieuwe verloskundigen afstuderen.”