Columns verloskundigen in opleiding

Verloskundigen in opleiding Eveline en Bouchra vertellen over hun ervaring met studeren in coronatijd.

CURRICULUM VITAE IN CORONATIJD

Ben jij: flexibel, veerkrachtig, kritisch, breed inzetbaar en creatief? Kun jij: multitasken, een luisterend oor bieden, (medische) uitleg geven, snel schakelen en knopen doorhakken? Beschik je over doorzettingsvermogen en heb je geen negen tot vijf mentaliteit? Dan zoeken we jou!

'Dit zou zomaar beschreven kunnen staan in een vacature voor een verloskundige. Kwaliteiten die goed van pas komen in het mooie vak. Dit zou ook zomaar een beschrijving kunnen zijn van hard werkende ouders die sinds de “BLIJF THUIS!-maatregel” voor een uitdaging kwamen te staan. Sinds die maatregel heb ik overwogen om het kopje ‘werkervaring’ op mijn cv aan te vullen, want naast het zijn van een verloskundige studente ben ik ook een moeder van vier kinderen. De ochtenden begin ik als juf, wanneer iedereen goed geïnstalleerd aan het huiswerk zit, sneak ik er tussenuit voor de online les en word ik de studente.

De les gaat over naar samenwerken aan de scriptie en zo word ik de onderzoeker, om vervolgens in de middag terug te schakelen naar de rol van kokkin, huiswerkbegeleidster, coach en interieurverzorgster. Next level multitasken op een dag.

Met daarnaast een beroep op mijn creativiteit want: hoe houden we het in deze weken gezellig? Krijg ik al mijn studieopdrachten binnen de gestelde tijd af? En hoe kan ik mijn verloskundige vaardigheden blijven onderhouden terwijl mijn stage is stopgezet? Het antwoord op de laatste vraag is de nieuwste aanvulling op mijn cv: ik werd partusassistent. In de avond en nacht ben ik inzetbaar voor een regionaal kraamzorgbureau als assistente van de verloskundige. Zo kan ik én afkijken hoe ik later mijn beroep ga uitvoeren, overwegen of ik dezelfde handelswijze zou toepassen, leren van de geboortemomenten én werken in de zorg.

Flexibel, veerkrachtig, kritisch, breed inzetbaar en creatief? Check! Mutitasken, een luisterend oor bieden, (medische) uitleg geven, snel schakelen en knopen doorhakken? Check! Doorzettingsvermogen en geen negen tot vijf mentaliteit? Check! Weer een stapje dichterbij die droombaan!’

STUDEREN IN TIJDEN VAN CORONA

‘Voor een moment vond ik het niet erg, het was een soort set-back, de coronacrisis. Als ik terugkijk op de tijd voor we in de intelligente lockdown terechtkwamen, zie ik een hectische periode met veel afspraken, deadlines en andere verplichtingen. Alles, maar dan ook echt alles, veranderde. De wekker kon wat later afgaan, ik hoefde me niet te haasten naar de trein en in plaats van AH-to-go-ontbijtjes, at ik uitgebreid met mijn familie. De scriptie kon verder geschreven worden, dat scheelde. Ik had opeens zoveel tijd! De optimale omstandigheid om je scriptie te schrijven, zou je denken. Maar naarmate steeds duidelijk werd wat voor consequenties de coronacrisis voor de verloskunde met zich meebracht, kwamen toch veel vragen en onzekerheden naar boven.

Wat als we hierdoor studievertraging oplopen? Wat als de stages straks niet door kunnen gaan? Hoe ziet de verloskunde er straks uit in een anderhalvemetersamenleving?

Een medestudent schreef eerder een column over het belang van innovatie in de geboortezorg, en daarmee ook innovatie op de opleiding. Nu was zichtbaar hoe snel de Verloskunde Academie zich kon transformeren in een hightech gedigitaliseerde leeromgeving. Platforms die voorheen wel eens als communicatiemiddel ingezet werden, konden nu volop gebruikt worden. Teams, Moodle, Skype, Zoom, noem het maar op. Docenten waren goed bereikbaar en samen met medestudenten hielden we contact via de WhatsAppgroep, omdat we toch het “sociale” een beetje misten. Ik denk wel dat het feit dat we tijdens een pandemie gestudeerd hebben echt uniek is, en iets is wat we aan onze volgende generaties nog doorvertellen. Ik koester deze periode. Naast een goede dosis stress, heeft deze periode me veel tijd gegund om tot mezelf te komen en me voor anderen in de samenleving in te zetten. Iets wat niet vanzelfsprekend is in de lifestyle waar we continu door blijven gaan. Inmiddels ziet het ernaar uit dat alles weer de goede kant opgaat, en dat we ons normale leventje, correctie: anderhalvemeterleventje, weer kunnen gaan oppakken. I can’t wait!’