De benoemingsprocedure van de regulier hoogleraar Midwifery Science bij Amsterdam UMC, locatie VUmc is gestart. Dit wordt de eerste reguliere leerstoel in Nederland. Tegelijkertijd zijn er nieuwe subsidies aangevraagd en weer subsidies toegekend (RAAK-SIA onderzoek ‘Evaluatie CTG in de eerstelijn’, ZonMw onderzoek ‘SWING studie; Samen naar Waardegedreven INtegrale Geboortezorg’ en een AR&D Grant over haarcortisol als indicator voor prenatale depressie). Er is daarnaast goed gepubliceerd; 17 publicaties refereed en 5 non-refereed. Daarnaast zijn er twee docent-onderzoekers gepromoveerd.
In samenwerking met het UMCG zijn de onderzoeken van start gegaan naar interventies om zwangere vrouwen te helpen met stoppen met roken en interventies voor kwetsbare zwangeren.
Voor de EU Horizon2020 hebben we het onderzoek SUCCESS uitgewerkt voor de tweede ronde; helaas is dit niet gehonoreerd. Voor de ZonMw-programma’s Zwangerschap en Geboorte en Prenatale Screening zijn verschillende voorstellen ingediend.
In maart 2019 is het academie colloquium gehouden dat door de KNAW is gefinancierd, waar veel prominente onderzoekers uit de hele wereld bij elkaar kwamen. Het colloquium werd zeer gewaardeerd en heeft contacten met internationale onderzoeksgroepen voortgebracht en verstevigd.
De IRIS-studie is officieel afgerond. Het hoofdartikel was geaccepteerd voor fast track review van de Lancet maar is helaas toch afgewezen. Dit artikel is opnieuw ingediend bij BMJ.
In Groningen is de midterm review geschreven over de samenwerking van AVAG en het UMCG ten behoeve van de afdeling Midwifery Science. Uit de review bleek dat aan veel van de doelstellingen is voldaan die aan het begin van de samenwerking zijn afgesproken. Begin 2020 volgt een evaluatie van de samenwerking en worden nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt.
Dit studiejaar is er gewerkt aan het versterken van de samenwerking tussen de onderzoekslijnen van Midwifery Science en de leerlijnen in de bachelor opleiding. Dit is belangrijk voor het onderwijs om zo up-to-date kennis in het curriculum in te brengen. Daarnaast is het goed dat leerlijnen kunnen aangeven als er behoefte is naar onderzoek op bepaalde terreinen.
Docenten werken steeds meer mee aan onderzoek (b.v. via onderzoek in het kader van masteropleidingen dan wel door combinatie-aanstellingen voor docent-onderzoekers) en onderzoekers geven les in de bachelor en de master; en begeleiden bachelor- en masterstudenten bij hun leeronderzoeken.