Na de benoeming van Ank de Jonge tot hoogleraar en afdelingshoofd Midwifery Science per 1 december 2019, zou in juni 2020 de inaugurele rede volgen. Vanwege de corona-crisis is dit uitgesteld tot 22 januari 2021.
Intussen is per 1 januari 2020 Corine Verhoeven, senior onderzoeker bij Midwifery Science, benoemd tot deeltijd professor in Midwifery aan de University of Nottingham. Hiernaast blijft zij werkzaam bij Midwifery Science.
De volgende projecten zijn opgestart in 2020: ‘Samen voor Gezondheid’ en de ‘Valid study’, beide geleid door de Academie Verloskunde Maastricht waar onderzoekers van onze afdeling aan bijdragen. Ook nemen wij deel aan het onderzoek ‘Organisation of maternity care’ geleid door Erasmus MC. Daarnaast heeft de zorggroep Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA) een ZonMw subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een regiobeeld; onderzoekers van onze afdeling voeren dit project uit. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt bij het overleg tussen eerstelijnspraktijken, ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de capaciteitsproblemen in de geboortezorg in de regio Amsterdam Amstelland.
Subsidie is verkregen voor 4 onderzoeken naar de veranderingen in de organisatie van zorg als gevolg van de coronapandemie. De Waag study is uitgevoerd voor de KNOV en onze afdeling leidt de Nederlandse dataverzameling voor de Aspire study, geleid door prof. Soo Downe en gesubsidieerd door UKRI. Deze twee onderzoeken gaan over organisatieveranderingen in de geboortezorg. Daarnaast zijn wij projectleider van het onderzoek ‘Changes in the use and organization of care in general practices and out-of-hours services: lessons learned from the Corona crisis’ en mede aanvrager van het onderzoek ‘Healthcare utilization in primary care during the corona pandemic: a population-based study from a patient and health provider perspective’.
Met Zelfbewust Zwanger is een experiment gestart waarbij een strippenkaart is gekocht van deze organisatie zodat gemakkelijk inbreng kan worden gevraagd voor kleine projecten of meedenken over subsidie aanvragen zonder dat elk uur apart gefactureerd moet worden. Ook was een vertegenwoordiger van Zelfbewust Zwanger een belangrijk projectlid van verschillende projecten op de afdeling. In de Samen Sterk projecten wordt intensief samengewerkt met ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede en roken en met de organisatie Zorgbelang.
Ten slotte is dr. Lilian Peters uitgenodigd om deel te nemen aan een scenario onderzoek van ZonMw over het gebruik van Big Data voor het identificeren van kwetsbare gezinnen binnen het programma Kansrijke Start. Er zijn verschillende kleinere onderzoeksvoorstellen ingediend voor een subsidie van Amsterdam Reproduction and Development.
Een MOOC (massive open online course) is ontwikkeld onder leiding van MWS/AVAG (in Groningen) over postpartum gezondheid van vrouwen. Een webinar is georganiseerd in samenwerking met Kennispoort Verloskunde over de resultaten van de IRIS studie die gepubliceerd zijn in BMJ.
De samenwerking met het UMCG in Midwifery Science Noord-Nederland (MSNN) zou in mei 2020 aflopen en daartoe eind 2019 – begin 2020 worden geëvalueerd. Daarna zou een nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden uitgewerkt. Vanwege de ontwikkelingen rond de governance van AVAG is afgesproken de lopende overeenkomst te verlengen tot einde 2021 en dan op basis van een evaluatie tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te komen. De verlengingsovereenkomst is begin 2020 uitgewerkt in samenspraak met de projectgroep MSNN.
Promoties
In het najaar hebben drie promovendi van Verloskundige Wetenschap succesvol hun proefschrift verdedigd:
- Elke Tichelman – Slagt, ‘Mother-to-infant bonding. Determinants and impact on child development’. (live aan de RUG)
- Myrte Westerneng, Third trimester routine ultrasound in relation to prenatal maternal anxiety and bonding. Getting the picture. (online aan de VU)-
- Anna Seijmonsbergen-Schermers, Intervene or interfere? Variations in childbirth interventions and episiotomy in particular. (online aan de VU)
Er zijn in het eerste kwartaal bovendien twee nieuwe subsidies binnengehaald van ZonMw voor projecten op het gebied van ongewenste Zwangerschap, namelijk de IPC UP study en de InShare study, beide voor € 400.000.
Ondanks dat onderzoekers bijna volledig thuis werkten is de voortgang in projecten nauwelijks vertraagd. Er zijn creatieve manieren gevonden om activiteiten online te laten plaats vinden.
Er zijn verschillende presentaties gegeven tijdens online bijeenkomsten, waaronder verschillende presentaties over het onderwerp continuïteit van zorgverlener. Onze afdeling speelt een belangrijke rol in het landelijk agenderen van dit thema.
Onderzoekers van de afdeling nemen deel aan landelijke commissies, zoals commissies van ZonMw, CPZ, FMS en de GR en internationale commissies zoals van de WHO. Tevens worden zij steeds vaker geconsulteerd als experts door de KNOV en door regionale organisaties van verloskundigen.
Binnen het Childbirth Network wordt steeds meer samengewerkt met verloskundigen en met cliëntvertegenwoordigers. Er is een taskforce opgezet die als doel heeft om het Childbirth Network beter te laten aansluiten op de behoeften van cliënten en zorgverleners en om de externe communicatie te verbeteren.