Het curriculum is op basis van de laatste semesterevaluaties bijgesteld en in september 2018 in zijn vijfde jaar van start gegaan. De voorbereiding op de visitatie t.b.v. de opleidingsaccreditatie is geheel volgens plan verlopen. In november heeft een succesvolle proefaccreditatie plaatsgevonden. De visitatie in januari is succesvol verlopen; het panel was positief en de opleiding is geaccrediteerd met de beoordeling ‘goed’ en heeft het bijzonder kenmerk Academische en wetenschappelijke vorming toegekend gekregen. De accreditatie van de opleiding is verlengd tot mei 2025.
Het onderwijs volgt zijn normale routine. De studieresultaten van studenten uit de verschillende opleidingsjaren worden gevolgd. Doordat studenten in het curriculum verschillende keuzemomenten hebben en daarnaast ook studenten in de opleiding terugkeren (na tijdelijke onderbreking) is er veel maatwerk gevraagd van de docenten en de ondersteuning. De semesterteams beheren de voortgang van het onderwijs waarbij door de toenemende routine meer ruimte is gekomen voor verbeterslagen. In maart heeft AVAG i.s.m. verpleegkunde, social work en pedagogiek van Inholland de eerste IPE-dag (interprofessioneel onderwijs) georganiseerd. Verbindend thema: eerste 1000 dagen van een kind. Op 10 mei vond op de locatie in Groningen een IPE-dag plaats waarbij Kraamverzorgenden in opleiding, artsen in opleiding, VIO’s, O&G-verpleegkundigen samen een aantal scenario’s voor spoedeisende verloskundige zorg trainden.
De organisatiematrix staat; dit jaar lag de focus op optimalisering van de communicatie en versnelling van de doorloopsnelheid in de besluitvorming.
De ingezette verbeterslag door docenten aan te wijzen voor het maken van vragen voor de Landelijke Voortgangs Toets (LVGT) heeft vruchten afgeworpen, evenals het blijven aanbieden van scholing in het maken van toetsvragen voor de schriftelijke kennistoetsen in jaar 1 en 2. Doordat de door Inholland aangeboden BKE-scholingen vaak niet doorgaan is er een kleine achterstand ontstaan in het beoogde aantal docenten met BKE-kwalificatie. We zullen deze achterstand inhalen door in het nieuwe studiejaar een In Company-training BKE te organiseren.
Selectie, uitval en rendement
Van het cohort 2018 zijn 2 studenten gestopt met de opleiding vóór de peildatum van 1 oktober 2018. In 2018-2019 heeft de werving plaatsgevonden voor het studiejaar 2019-2020. Er waren in totaal 677 aanmeldingen, 464 voor Amsterdam en 213 voor Groningen. Na de selectieronde zijn 97 kandidaat-studenten direct geplaatst. Drie opleidingsplaatsen zijn gereserveerd voor eventuele beroepszaken. Van de 97 geplaatste kandidaten heeft 56% vwo-niveau.
De uitval na jaar 1 is 0% in 2018-2019. Dat is in absolute zin en zeker vergeleken met de landelijke trend heel laag en een indicatie dat onze selectieprocedure functioneert, in die zin dat de studenten die worden geselecteerd inderdaad geschikt blijken te zijn.
Rendement cohort 2014: 30% nominaal, 59% nominaal +1.
Rendement cohort 2015: 33% nominaal
Stage
De planning van de stageplekken gaat tot op heden goed maar het is merkbaar dat het landschap van de zorg aan het veranderen is.
De sluiting van enkele ziekenhuizen in Flevoland en het noorden voerde de druk op stageplekken verder op. Enkele ziekenhuizen zijn bezocht door de directeur en opleidingsmanager om over stageplekken te spreken. Tot nu toe blijft het lukken alle studenten geplaatst te krijgen.
In maart 2019 is er in Amsterdam een platformbijeenkomst georganiseerd met onze stagebieders waarbij actief de interactie over kansen voor vernieuwde samenwerking met het snel veranderende werkveld zijn gezocht. Het betreft hierbij veranderingen in de organisatie van zorg maar ook gevolgen van fusie en sluiting van ziekenhuizen. Aan de hand van verschillende thema’s is met elkaar gekeken naar mogelijkheden voor optimalisatie van de stages. Conclusie: de noodzaak om samen op te trekken vanwege ontwikkelingen in het werkveld en de uitvoering van de stage zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Onderwijsvernieuwing
Om toekomstbestendig te zijn en te blijven is het van het belang dat AVAG inzet op onderwijsvernieuwing. Er is een innovatiewerkgroep opgericht, die tot doel heeft een toekomstplan te maken m.b.t organisatie(logistiek) en onderwijs(didactiek). Er is dit jaar daarom gestart met het ontwerpen van e-learnings voor het vaardigheidsonderwijs waarmee in studiejaar 2019-2020 gestart kan worden.
Daarnaast wordt onderzocht of de ontwikkeling van afstandsonderwijs verbetermogelijkheden biedt bij bijvoorbeeld het klinisch redeneren en bij SLC.
Voor zowel studenten als medewerkers geldt dat onderwijsvernieuwing een bijdrage moet leveren aan de verbondenheid, competentie en de autonomie.